søndag 20. mai 2012

Rabarbra-nostalgi


Hvem husker vel ikke barndommens gode følelse av å løpe rundt på solbrune myggestikkben med en fuktig stilk rabarbra i den ene handa og en pose sukker i den andre, og kjenne den knasende sure rabarbraen blande seg med en god posjon sukker i munnen? Mmmmm.....
En opplevense å føre videre til mine småjenter! :-)

Jeg har en god bukett stående rett utenfor kjøkkenhagen og jeg kan omtrent se at den vokser for hver dag. Det gleder et hagehjerte! :-)
Snart dags for å brekke av noen stilker og enten lage suppe på den med det samme, eller kjempegode muffins (se: http://www.pickles.no/rabarbramuffins-uten-like/ ) eller bare skrelle den og kutte den i biter og i fryseren. -Så har en noe godt på lager ;-)


Søster og jeg vet forøvring om et ypperlig sted å gå på rabarbraslang, og siden en aldri blir for gammel for litt spenning i hverdagen, er vi alltid på slang en kveld hver juni :-D Alltid like moro og vi ler høyt hele veien hjem med armene fulle av brenneslesvie og bilen full av rabarbrastilker.
Det er snart dags igjen...  :-)

Rhubarb Fotografisk trykk av Jean Cazals
                                                   

Her er litt rabarbra-fakta:

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.
Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og paier.
Rabarbra er kalorifattig, inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler.



Husk å lage noe godt av de syrlige stilkene, de smaker sommer !!!


Ha en finfin uke i sola!
~Elisabeth
                                                             

 




1 kommentar:

  1. Hei hei
    Jeg takker for hyggelig kommentar hos meg:) Har du også en slik mann som hagen må vernes mot? Det har jeg også:) De flettede kantene har jeg kjøpt på nettet, jeg mener det var på solfang... Man kunne nok sikkert ha laget selv også....men noen ganger er det enklere å kjøpe, rett og slett:)

    SvarSlett